Apple Cider Doughnuts

Apple Cider Doughnuts

I love fall and I love apple cider. My relationship with cider developed during my Irish days, and I still like to drink a pint from time to time. In Irish pubs, ciders are on tap, and we gladly washed down dinner with a pint or two before heading to the clubs. Those days are long gone, I prefer to spend the evenings mostly at home, but I still have a thing for cider and for Ireland too, but that’s another story. Side note: I’m planning to return to Ireland, to go on a road trip and photograph the sh%t out of the country (pardon my French). Side note ended, so let’s get back to these beautiful doughnuts.

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal mennyire imádom az őszt és az alma bort, azaz apple cider-t. Na persze nem volt ez mindig így, mert amikor Írországba költöztem fogalmam sem volt arról pontosan mi is az a cider. Szóval a mi kapcsolatunk arra az időszakra nyúlik vissza, amikor is szívesen szürcsölgettük az édes cidert egy-egy buli alkalmával. Ezek a napok már bizony rég elmúltak, és bár sosem gondoltam, hogy egyszer ez lesz, de mostanában inkább itthon szeretem tölteni az estéket. Ez persze nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem iszom meg egy-egy üveg cidert. Bár az igazat megvallva jobb szerettem az ír kocsmákban tenni ugyanezt, mert ott sörcsapra teszik és valahogy ettől más íze van! Na de long story short, gondoltam miért is ne készítenék valami fini cider-es desszertet. Így született meg ez fantasztikusan finom almaboros amerikai fánk. Remélem kipróbáljátok és nektek is annyira ízlik majd, mint nekem 🙂

Mielőtt még belfognánk a sütésbe, lehet hogy felmerült bennetek a kérdés, hogy amúgy akkor most mi is a cider?

A cider, mint korábban is említettem almabor. Ennyi. Mindenki mehet, és vásárolhat belőle. Egészségetekre, jó szórakozást! Na de komolyra fordítva a szót, az almabor (angolul cider, franciául cidre) az alma levének megerjesztésével nyert alkoholos ital. A kereskedelmi forgalomban Magyarországon és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú, alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb, melyet nemzetközileg egységesen cider néven népszerűsítenek. Ez a fajta almabor hagyományosan a száraz pezsgőhöz hasonlóan készül natúr almamustból, sok népszerű márka azonban csak az alkoholtartalom és a szénsavasság tekintetében imitálja ezt a hagyományt – gyakoriak az erősen cukrozott és vizezett almaléből erjesztett, hozzáadott szén-dioxiddal és ízesítőkkel gyártott almaborok. Az almabor nyugati kultúrájához szorosan kötődik a körtebor (angolul perry, franciául poiré), ezért divatosak a körteízesítésű almaborok is, de gyakran egyéb gyümölcsízeket is felhasználnak. Az almaborból gyakran szeszt főznek; a leghíresebb almaborpárlat a francia calvados.

Hozzávalók:
Száraz alapanyagok
1 bögre liszt
1/3 bögre cukor (én eritritet használtam)
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
Egy csipet só
Nedves hozzávalók:
2 evőkanál olvasztott kókusz zsír
1 len tojás (1evőkanál őrölt lenmag egy tálkában össze keverve 3 evőkanál vízzel)
0,33l cider (fontos, hogy ne ízesített cidert válasszatok, hanem a sima almásat)
1 evőkanál alma püré (például bébi étel)
A cukor forgatáshoz:
1/2 bögre cukor (vagy eritrit)
1 kanál őrölt fahéj


Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy tálban keverd össze a száraz, egy másik tálban pedig a nedves hozzávalókat, majd add a szárazhoz a nedves hozzávalókat és könnyedén keverd össze. Vigyázz, hogy ne dolgozd túl a tésztát, mert elnehezedhet a tészta, és a végeredmény egy nehéz, ragacsos katasztrófa lesz (tapasztalatból beszélek). A fánk formácskákat 3/4-ig töltsd meg a tésztával és süsd 12-14 percig. Amikor megsültek tedd rácsra őket.
Közben egy lapos tányéron alaposan keverd össze a cukrot a fahéjjal. A még meleg, de már nem forró fánkokat kend meg olvasztott kókusz olajjal és forgasd meg a fűszeres cukorban.

Apple Cider Doughnuts

Course: Dessert
Keyword: vegan,

Ingredients

  • 1 cup flour
  • 1/3 cup erythritol or you can use plain sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • Pinch of salt
  • 2 tbsp coconut oil
  • 1 chia or flax 'egg' see notes
  • 0,33 l apple cider
  • 1 tbsp apple puree
  • 1/2 cup erythritol for sugar coating
  • 1 tbsp ground cinnamon for sugar coating

Instructions

  • Preheat oven to 180°C (350F).
  • In a large glass measuring cup or another bowl, whisk coconut oil, flax eggs, apple cider and apple puree.
  • Pour mixture over dry ingredients and stir just until moist.
  • Spoon the batter into the doughnut cavities, or you can copy me and use a large zipped-top bag, cut a corner off the bottom of the bag and pipe the batter into each doughnut cup, filling about halfway.
  • Bake for 12-14 minutes or until the edges and tops are lightly browned. To test, poke your finger into the top of the doughnut. If the doughnut bounces back, they’re done. Cool donuts for 2 minutes then transfer to a wire rack.
  • Coat the donuts: Combine sugar and cinnamon in a medium bowl. Once cool enough to handle, brush both sides of each doughnuts with some coconut oil, and dunk in the cinnamon sugar.
  • Donuts are best served immediately. Leftovers keep well covered tightly at room temperature for up to 2 days or in the refrigerator for up to 5 days.

Notes

To make one flax egg (or chia egg) combine one tablespoon of flaxseed meal (or chia seeds) and three tablespoons of water and allow to sit for about 5 minutes. From here, you can add this ingredient to your recipe just as you would an egg.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating