Matcha Banán Kenyér

Matcha Banán Kenyér

A Japánok szerint a legegészségesebb ital a matcha. Szerencsémre én is hatalmas matcha rajongó vagyok, mindenbe is imádom bele tenni! Smoothie, latte, tonic, kenyerek, stb. Így született meg az ötlet, hogy elkészítsem a tökéletes matcha banán kenyeret. De emlékszem, ez nem volt szerelem első látásra. Az első találkozásom a matchával annyira rossz volt, hogy szerintem közel egy évig nem is próbálkoztam vele… Az első benyomás meghatározó, így döntő jelentőségű milyen minőségű matchával találkozol először. Egy rossz kezdet akár örökre (de legalábbis jó hosszú időre) elveheti a kedvedet a próbálkozástól… De az igazság az, hogy szerintem minden és mindenki megérdemel egy második esélyt, és ha én anno nem adok esélyt a matchának, akkor ez a matcha banán kenyér recept sem születik meg!

Az igazi matcha japánból származik, és gyönyörű, élénk zöld színe van. (Ami nem a szigetországból származik bizony csak őrölt zöld tea por, de semmiképp sem matcha!) Nem lehet büdös, spenót zöld és hal ízű, ha esetleg ilyennel találkoztok, akkor az sajnos rossz minőségű zöld tea por. Éppen ezért érdemes jól megnézni mi van a csomagolásra írva – made in Japan, más opció nincs! Én egy ideig a Müllerben és DM.ben vettem matchát, de ezek sem voltak valami finomak, így tovább keresgéltem, és rátaláltam erre a fanatsztikusan jó teaházra, ahonnan azóta is rendelem. Nyilván több forrás is van, és nem mondom, hogy csak az jó ahonnan én veszem, kísérletezzetek kedvetekre és találjátok meg a számotokra legszimpatikusabbat!

A Matcha banán kenyér elkészítéséhez ezekre az összetevőkre lesz szükséged:

Matcha: A matcha egy japán zöldtea fajta, melynek termesztése és feldolgozása is eltér a többi teáétól. Szüret előtt a teabokrokat letakarják, így védve meg a teafákat a közvetlen napfénytől. Ez lelassítja a fotoszintézist (így kapja az élénk zöld színét) és aminosavban gazdag leveleket eredményez. Az így termesztett tea édes és lágy ízű. Szüret utána a levelekről eltávolítják a szárakat és az ereket, majd a leveleket finom porrá őrlik. A matcha a tealevélben található tápanyagok mindegyikét tartalmazza, azonban a zöld teáénál magasabb antioxidáns- és koffeintartalommal rendelkezik. Magas antioxidáns tartalma (14-szer több, mint az áfonyáé) lassítja a sejtek természetes károsodását, így hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához, gyönyörű bőrt varázsol. Természetes koffeinforrás, a kávéval ellentétben fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri valamint daganatos megbetegedéseket, csökkenti a vérnyomást, gyorsítja az anyagcserét, és a benne lévő klorofill segíti a káros anyagok távozását a szervezetünkből.

Mandula: A mandulát az egyik legegészségesebb diófélének tartják, bővelkedik biotinban, vitaminokban, különösen E-vitaminban gazdag, valamint magnéziumban, rézben, mangánban, de aminosavakban sem szenved hiányt. Jótékony hatásai miatt a régi rómaiak előszeretettel fogyasztották. A benne található nagy mennyiségű folsav miatt a kismamáknak elengedhetetlen a fogyasztása. Magas E Vitamin tartalma segít megelőzni az UV sugarak okozta bőrkárosodást, és hozzájárulhat a bőrrák megelőzéséhez.  

Kókusz olaj: A kókuszolaj kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más olajok, zsírtartalma könnyen alakul át energiává és nem vezet a szív és az artériák zsírlerakodásaihoz. A Kókuszolaj segít növelni az energiát és a kitartást, valamint javítja a sportolók teljesítményét. A kókuszolaj az agyi funkciókat is erősíti, így segítségével enyhíthető és megelőzhető az Alzheimer-kór is.

"Matcha banana loaf on a wooden cutting board with two slices removed."
Tippek a legfinomabb matcha banán kenyér elkészítéshez:
  1. A repedés a kenyér tetején teljesen normális. Ez a sütés vele járója, így nem kell tőle megijedni.
  2. Ha te készíted a mandula lisztet ügyelj rá, hogy csak pár másodpercig daráld a mandulát. Az olaj nagyon hamar elkezd kicsapódni, és akkor lőttek a lisztnek, viszont lesz helyette finom mandula vajad!
  3. Tűpróbával ellenőrizd megsült-e a kenyér. Akkor van kész, ha a tésztába szúrt fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta.
"Három szelet matcha banán kenyér fehér tányéron tálalva"

Így lesz tökéletes a matcha banán kenyér tésztája!

Az előzőekben beszéltem egy keveset az összetevők egészségre gyakorolt pozitív hatásáról, most pedig egy pár gondolatban elmondom, mik azok az apró trükkök, amik hozzá segítenek a tökéletesen puha és finom matcha banán kenyér elkészítéséhez!

Első lépés: érett banán

Tudom sokaknak furán hangzik, mert nem szeretik így enni a banánt, de a tökéletes matcha kenyér (és bármilyen más gyümölcskenyér, desszert, süti, stb.) titka az érett banán használata. Akkor a legjobb, amikor már elkezdenek a banán héján barna foltok megjelenni, mert ilyenkor héjon belül a gyümölcs krémes és édes, azaz tökéletes alapanyag ehhez a fantasztikus kenyérhez! Ha kemény, éretlen banánt használsz darabos lesz a tészta, hiszen a kemény banánt nehéz villával össze törni, és a megfelelő cukor tartalom sem lesz meg.

Második lépés: keverés

Ügyelj arra, hogy ne keverd túl a tésztát, ugyanakkor kerüld a blender használatát is ehhez a recepthez, ha nem akarod, hogy a végeredmény egy lapos, sűrű kenyér legyen. Inkább kézzel keverd ki a tésztát, de persze konyhai robotgépet is használhatsz, ha kéznél van.

Harmadik lépés: matcha

Nagyon ügyelj arra, hogy a matcha tökéletes minőségű legyen. Itt is érvényes Jamie Oliver szabálya, rossz borral nem lehet jó ételt készíteni, ennélfogva a silány matcha használata silány végeredménnyel jár. (Pszt! Nézz rá az Instámra, ahol mutatok sok-sok matcha receptet!)

"Matcha banán kenyér fa vágódeszkán tálalva, két szelet levágva belőle."
"Három szelet matcha banán kenyér tányéron tálalva, a kenyér többi része a háttérben."
"Matcha banán kenyér fa vágódeszkán tálalva, két szelet levágva belőle."

xx
Orsi

Matcha banán kenyér

Ingredients

Száraz hozzávalók

  • 80 g zabpehely liszt
  • 80 g mandula liszt
  • 80 g fehér tönköly liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Egy csipet só

Nedves hozzávalók

  • 175 ml mandula tej
  • 40 g olvasztott kókusz zsír
  • 1/4 bögre juhar szirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 érett banán
  • 6 g matcha

Instructions

  • Bélelj ki egy sütőformát sütőpapírral és melegítsd elő a sütőt 180C-ra (légkeverés).
  • Egy tálban keverd össze a liszteket, sütőport, szódabikarbónát és sót.
  • Egy másik tálban villával pépesítsd a banánt, majd add hozzá a mandula tejet, juhar szirupot, vanília esszenciát és az olvasztott kókusz zsírt.
  • Keverd a száraz hozzávalókhoz a tejes mixet, majd oszd ketté a tésztát, és az egyikhez add hozzá a matchát és alaposan keverd össze.
  • Kanalanként adagold a masszát a sütőformába, váltogatva a zöld és a fehér masszát, majd fogpiszkáló segítségével rajzolj bele csigavonalakat, így alakítva ki a márvány mintázatot.
  • Tedd az előmelegített sütőbe 55-60 percre. Tűpróbával ellenőrizd megsült-e.
  • Rácsra téve hagyd hűlni tálalás előtt.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating