Vegan Cinnamon Roll

Vegan Cinnamon Roll

Ez egy igai klasszikus őszi recept, méghozzá cukor és glutén mentes verzióban. Most, hogy beköszöntött az ősz, kb minden alkalommal elcsábulhatnék, ahányszor csak kávézóban járok (fahéjas csiga szezon van babám!), de “szerencsére” a vegánság és a laktóz érzékenységem mindig vissza tart. Így marad az otthoni “veganizálás”, mert azért a finomságokat én is szeretem ám! Általában több kevesebb sikerrel, sikerül is kikísérletezni egy-egy tökéletes vegán változatot a kedvenceimből (ami eddig még nem sikerült, az egyedül a croissant volt, szóval ha van egy tuti vegán recepted, kérlek oszd meg velem!) Ebből a mennyiségből négy csigácska lesz, ha többet szeretnél készíteni duplázd a mennyiségeket.

Így lesz tökéletes a vegán fahéjas csiga:
1. Ne ijedj meg ha a tészta túl nedves marad, kanalanként adagold hozzá a lisztet, amíg el nem éred a kívánt állagot. Ez azért lehet, mert minden kókusz joghurtnak más a víz tartalma, van amelyik hígabb, van amelyik sűrűbb.
2. A tészta felvágása feltekerés előtt nagyon fontos, mivel ez a tészta kissé ragacsosabb az eredeti változatnál, így ha ezt nem tennéd meg nem tudnál szép csigákat készíteni.
3. Ne félj a fahéjtól, bátran mehet a tésztára egy egész evőkanálnyi. Ha kevés lesz benne a fahéj sütés után nem érzed majd elég intenzívnek az ízét. Arról nem is beszélve, hogy a tésztára került mandula vaj is levesz a fahéj íz intenzitásából.
4. Szerintem ne hagyjátok le a tetejéről a mázat. Hígított mandula vaj helyett készíthettek rá hagyományos mázat cukorból, én csökkenteni szerettem volna a cukor tartalmat, ezért kentem meg őket egy kevés mandula vajjal. (Én fehér mandula vajat választottam hozzá, amit a Müllerben vettem.)

Hozzávalók:
A tésztához:
140g kókusz joghurt
1 evőkanál almaecet
125g glutén mentes zabpehely liszt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
Egy csipet só

Töltelék:
3 evőkanál folyós mandulavaj (kesuvajjal vagy mogyoró vajjal helyettesíthető)
3 evőkanál datolya őrlemény (vagy kókuszvirág cukor)
1 csapott evőkanál őrölt fahéj
Máz: (opcionális)
1 evőkanál mandulavaj
1 evőkanál víz


Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180C-ra, légkeveréses funkció. 
2. Egy tálban keverd össze a kókusz joghurtot az almaecettel (használhatsz konyhai robotgépet is a tészta elkészítéséhez). Mehet a tálba a zabpehely liszt, sütőpor, szódabikarbóna és só. Keverd jól össze, míg egynemű tésztát nem kapsz. Lehetséges, hogy neked több lisztet vesz fel a tészta, ugyanis a kókusz joghurtok víz tartalma eltérő lehet!
3. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, körülbelül 10×12 cm nagyságú legyen és 0,5 cm vastag.
4. Kend meg a mandulavajjal, majd egyenletesen szórd meg a datolya őrleménnyel és az őrölt fahéjjal.
5. Vágd négy egyenlő méretű csíkra a tésztát, és tekerd fel őket egyesével. Erre azért van szükség, mert ez a tészta törékenyebb a hagyományosnál, így lesznek tökéletesek a csigák.
6. Tedd a csigácskákat sütőpapírral bélelt tepsire és süsd az előmelegített sütőben 20 percig, vagy amíg szép aranybarna lesz a széle.
7. Keverj össze egy evőkanál mandulavajat egy evőkanál vízzel és kend meg vele a csigák tetejét.

Jelöljetek be Instán, ha elkészítitek, hogy én is lássam a szépséges fahéjas csigáitokat 🙂

xx
Orsi

Vegan Cinnamon Roll

Course: Breakfast, Dessert
Keyword: gluten free, vegan,

Ingredients

  • 4 heaped tbsp coconut yogurt it is about 2/3cup or 140g
  • 1 tsp apple cider vinegar
  • 1 cup gluten free oat flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • Pinch of salt
  • 3 tbsp smooth, drippy almond butter for the filling +1 for the frosting
  • 3 tbsp date powder or coconut sugar
  • 1 tbsp ground cinnamon

Instructions

  • Preheat oven to 180 C (350F). 
  • In a bowl, add the yogurt and apple cider vinegar and stir until combined, then add in the oat flour, baking powder, baking soda and salt.
  • Place dough hook on stand mixer and knead dough on medium speed for a few minutes. Dough should form into a nice ball and be slightly sticky. If it's TOO sticky (meaning it's sticking to the bottom of the mixer, add in 2 tablespoons more oat flour.) If you don’t want to use an electric mixer, you can use your hands to knead the dough for a few minutes on a well-floured surface.
  • Flour your working surface with oat flour and transfer the dough on top, and roll the dough into a long rectangle, about 10-12 cm in width about 0,5 cm in thickness. 
  • Spread the almond butter on the dough, sprinkle on the date powder (or coconut sugar) and cinnamon. Slice the dough into 4 even strips, then roll each one individually. Place into a small baking dish and bake for 20-25 minutes or until just slightly golden brown on the edges.
  • To make the frosting: mix 1 tbsp almond butter with 1 tbsp water. Spread over cinnamon rolls and serve immediately. Enjoy!

Notes

Instead of almond butter you can use cashew, peanut or any other nut butter you like.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating