Tofu rántotta

Tofu rántotta

Bevallom én a tojás rántottát sosem szerettem, de nem a tojás íze miatt, hanem, azért, mert nagyon nehéz a gyomornak, így minidig nagyon megterhelte az emésztésemet, amikor ettem. Próbálkoztam többféle alternatív változattal, és nálam végül ez a verzió lett a befutó! A titkos összetevő az úgynevezett silken, azaz selyem tofu, ami a sima tofunál sokkal lágyabb, így az állaga jobban hasonlít a tojáséhoz. Persze sima tofuval is elkészíthető, bár szerintem egyszer mindenképp érdemes kipróbálni a selyem tofus változatot. A selyem tofut online rendelem, és mivel sokáig eláll, így egyszerre többet rendelek belőle. Hűtést nem igényel, ezért bontatlan állapotban, felhasználásig a konyhaszekrényben tartom. Az általam kedvelt márka (Clearspring Organic Silken&Smooth Tofu) mindössze három összetevőt tartalmaz: szójabab (26%), víz, természetes szilárdító anyag: nigari (magnézium-klorid). A recept másik esszenciális hozzávalója a fekete himalájai só, azaz Kala Namak, ami se nem fekete, se nem só, viszont a tojáshoz hasonló, kénes ízt ad a vele ízesített ételeknek.

Selyem tofu: A tofunak két fő típusa létezik: lágy és kemény. A lágy, azaz a selyem tofut úgy állítják elő, hogy a szójatejet anélkül sűrítik be, hogy alvasztó szert adnának hozzá. Ez általában kétféle konzisztenciában kapható: lágy és félkemény. Mindkettő azonban még krémesebb, simább és finomabb, mint a kemény tofu, amelyet lecsöpögtetnek és préselnek, így válnak sokkal robusztussá.

Kurkuma: A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Amellett, hogy élénksárga színe miatt kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény. A kurkuma színéért, aromájáért és egészségre gyakorolt hatásaiért egyaránt a növény gyöktörzsében található kurkuminoidok, közülük is elsősorban a kurkumin felelős. (Pszt! Láttad már a szintén kurkumás Golden Milk receptemet? Itt tudod megnézni: Golden Milk )

Vegan tofu scramble topped with fresh herbs and vegan cheese, served on wooden cutting board.

Kovászos kenyér: Egészségesebb és könnyebben emészthető, mivel a hosszabb elkészítési idő (kelesztés, stb.) során a gabonamag fehérjetartalma, azaz a glutén részben már aminosavakra bomlik. Így a kovászos kenyér emésztése kevesebb energiával jár, azaz kisebb megterhelést jelent az emésztőrendszernek, és a vércukorszintet sem emeli meg annyira, mint az élesztővel készült kenyerek. Alacsonyabb a glikémiás indexe, ezért laktatóbb, kevesebb is elég belőle, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat. Így, ha fogyókúra alatt valaki nem tud lemondani a kenyérről, akkor a kovászos kenyér a megoldás!

Kala Namak: A Kala Namak-ot a Himalájában bányásszák, az indiai konyha ételeihez elengedhetetlen. Vasoxid és kén tartalma miatt ilyen sötét a színe és jellegzetes az íze. Igazi ínyenc só, enyhén fűszeres, kénes, füstös íze van, ezért vegetáriánus és vegán ételekben tojás helyettesítőként is használják. Jótékony hatással van az emésztésre és segít a gyomorégés megelőzésében is.

Vegan tofu scramble with on sourdough toast, topped with fresh herbs and vegan cheese.
Vegan tofu scramble with turmeric on sourdough toast, topped with fresh herbs and vegan cheese.

Hozzávalók:
15 dkg selyem tofu
1 kiskanál őrölt kurkuma
1 kávéskanál fekete himalájai só (Kala Namak)
Kókusz olaj
Frissen őrölt fekete bors

A díszítéshez:
Snidling vagy bármilyen friss fűszernövény
(Vegán) parmezán

Elkészítés:
Egy tapadásmentes serpenyőben hevíts egy kevés kókusz olajat. Szűrd le a tofu levét, erre nem lesz szükség, majd óvatosan keverd össze a kurkumával, fekete himalájai sóval és borssal. Ezt akár a serpenyőben is megteheted, ezzel időt és mosogatni való edényt is spórolsz! Arra nagyon figyelj, hogy ne keverd túlságosan homogénre a tofut, hiszen a jó tojás rántotta is darabos. A forró olajon pár perc alatt forrósítsd át a tofut majd tedd félre. Egy löttyintés olíva olajon piríts meg két szelet kovászos kenyeret, majd halmozd a tofu rántottát a kenyér szeletekre, végül szórd meg snidlinggel és vegán parmezánnal.

xx
Orsi

Tofu Scramble

Course: Breakfast
Servings: 1 people

Ingredients

  • 150 g silken tofu
  • 1 tsp kala namak (black salt)
  • 1 tsp turmeric
  • Pinch of black pepper
  • 1 tbsp coconut oil
  • 2 slices of sourdough bread

Instructions

  • Excess fluid from the silken tofu.
  • Set it aside in a bowl whilst you melt 1 tablespoon of coconut oil in a pan. Add the tofu to the pan and gently run a fork through it, but do not over-mix.
  • Once the tofu is sizzling add a teaspoon of turmeric and stir in gently. The mix should become a golden yellow color.
  • Next, add the kala namak (black salt), and fold in gently.
  • Turn the heat off, and allow the silken tofu scramble to sit for a couple of minutes.
  • Toast your bread golden and put it on a plate. Spoon tofu scramble on top and sprinkle with chives and vegan Parmesan.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating