Easy Chia Pudding with Roasted Quince

Easy Chia Pudding with Roasted Quince

Mert egy chia puding recept bármikor jól jöhet! Ezúttal sült birsalmával, kókusz joghurttal és házi granolával tálaltam. Illetve egy pár gondolatot is össze gyűjtöttem nektek az összetevőkről, mert szerintem fontos tudni mi az, amit megeszünk 🙂

Chia mag: A chiamag a Mexikóban honos azték zsálya magja. A maják, aztékok és inkák étrendjében már több mint 4000 évvel ezelőtt fontos szerepet játszott, majd a 15. században a spanyolok közvetítésével került Európába. Az idők folyamán feledésbe merült, napjainkban azonban második fénykorát éli! A chiamag nem tartalmaz glutént, értékes fehérjeforrás és a glikémiás indexe is nagyon alacsony.

Birsalma: Noha a birsalmát és/vagy a birskörtét az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon, fogyasztása hazánkban kevésbé elterjedt, pedig igazán finom és egészséges rágcsálnivaló. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották szüretelése után, hogy könnyebben beérjen, és hónapokig elálljon. A birsnek a körtével nagyjából megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb, leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak kitűnő ellenszere. A birs pektintartalma miatt megköti a “méreganyagokat” a tápcsatornában és emésztési problémák esetén is segítségünkre lehet.

Fahéj: A fahéjat Srí Lankáról és Indiából már több mint 2000 éve exportálják. A fűszer a nevét onnan kapta, hogy származási helyén a trópusi fa ágait lehántolják, a kérget hagyják kiszáradni kicsit, majd a külső rétegét eltávolítják. A belső kéreg a száradás következtében bekunkorodik. Ezt a jellegzetes fa darabkát, vagy ennek őrleményét vásárolhatjuk meg fahéjként. Számos betegség megelőzésében vagy kiegészítő kezelésében hasznos lehet. Csökkentheti a vérnyomást, optimalizálja a vércukorszintet, serkenti az emésztést, javítja a sebgyógyulást, és a kórokozó mikroorganizmusokat is elpusztíthatja

Így lesz tökéletes a chia puding:

  1. Idő! Légy türelmes és várd ki, amíg a chia magban lévő zselésítő anyag kifejti hatását. Célszerű előző nap hozzá fogni a recept elkészítéséhez, így tálalás előtt már csak össze kell állítani a poharakat.
  2. Bár ez a képen nem látszik, az állaga valóban puding szerű, bár szerintem annál valamivel hígabb. Szóval ne ijedj meg, ha nem áll meg benne a kanál, mert nem is olyannak kell lennie.
  3. Tálalásnál ügyelj arra, hogy túl nehéz dolgok ne kerüljenek a tetejére, mert előfordulhat, hogy azok lesüllyed a pohár aljára. A sült birsalmából is csupán néhány kocka került a tetejére, mert az volt a célom, hogy szépen megüljenek a puding tetején.

Hozzávalók:
1/3 csésze chia mag
1 1/4 csésze mandula ital
200ml kókusz joghurt
Granola a díszítéshez
1 birsalma
2 kanál datolya őrlemény vagy juhar szirup

Elkészítés:
Egy tálban keverd el a chia magot a mandula itallal. Hagyd állni 5 percig, majd ismét keverd össze. Ezzel megakadályozod, hogy a chia magok lesüllyedjenek a tál aljára.
Tedd a hűtőbe éjszakára, de legalább egy órára, hogy kellőképpen összeálljon a puding.
Közben készítsd el a sült birsalmát. Ehhez a felkockázott, kimagozott birsalmát keverd össze egy hőálló tálban a datolya őrleménnyel, és tedd az előmelegített 200 fokos sütőbe 35 percre.
Tálalás előtt adagold a chia pudingot csinos poharakba, kanalazz rá kókusz joghurtot és sült birsalmát, végül szórd meg granolával. Ha édesebben szereted, csurgass rá egy kevés juharszirupot!

Easy Chia Pudding with Roasted Quince

Course: Dessert

Ingredients

  • 1/3 cup chia seeds
  • 1 1/4 cup almond milk
  • 200 ml coconut yogurt
  • Granola
  • 1 Quince
  • 2 tbsp date powder or maple syrup

Instructions

  • In a bowl, mix together chia seeds and almond milk. Stir to combine and let it sit for 5 minutes.
  • After 5 minutes stir again and put in the fridge for an hour or preferably overnight
  • Preheat the oven to 200C (fan settings). Cut quince in half lengthways. Use a small sharp knife to remove the core, then cut into cubes. Mix cubes with date powder and bake on a lined baking tray for 35 minutes, or until soft and slightly browned.
  • When ready to serve, top with coconut yogurt, baked quince, granola and a tablespoon of maple syrup.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating