Crunchy Christmas Granola

Crunchy Christmas Granola

Nálam sorozatosan előfordul, hogy a gondos tervezés ellenére egy-két dolog elfogy az ünnepek alatt. Igen tudom, a boltok gyakorlatilag csak két napig vannak zárva, de ilyenkor olyan jól esik nem a boltba rohangálni, hanem inkább otthoni változatokat készíteni. Így született meg a karácsonyi granolám is, próbáljátok ki ti is, mert valahogy a saját készítésű mindig jobban esik egy kicsit!

Glutén mentes zabpehely: bár maga a zab nem tartalmaz glutént, a betakarítás, szállítás, feldolgozás és csomagolás során nehezen elkerülhető a keresztszennyeződés. A gluténérzékenyek számára azonban jó hír, hogy kapható kifejezetten gluténmentes zabpehely (én ilyet használtam a recept elkészítésénél), mely bátran fogyasztható. Magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést, teltségérzet kialakítását, a bélbaktériumok egyensúlyát, emellett jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. A zab lassan felszívódó szénhidrát tartalmának köszönhetően nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, ezért inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is beilleszthetik az étrendjükbe. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin értéket.

Törökmogyoró: A nyírfafélék családján belül a mogyoró nemzetségébe tartozó fafaj. Hazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia, Kaukázus és Észak-Irán. Gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és számos egészségtámogató fitokemikáliákban, melyek együttesen védelmet nyújtanak a krónikus és daganatos betegségek ellen. Folsav tartalma magas, kiváló E-vitamin forrás, ásványi anyagok közül kiemelkedik mangán, kálium, kalcium, réz, vas, magnézium, cink és szelén tartalma.

Liofilizált eper: Az eper amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, magas rosttartalmú, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A liofilizált eper nagy előnye a friss eperrel szemben, a hosszú eltarthatóság. A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent, ahol az eljárás során elvonják a gyümölcsökben található vizet. Szerencsére mindeközben megmaradnak a fontos tápanyagok: rostok, ásványi anyagok és vitaminok. A végeredmény egy egészséges, intenzív ízű, ropogós gyümölcs chips.

Hozzávalók:
400g gluténmentes zabpehely
6 evőkanál kókusz olaj
150ml juharszirup
40g pekándió durvára aprítva
40g török mogyoró durvára aprítva
40g kókusz chips
2 evőkanál őrölt fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
Egy marék liofilizált (azaz fagyasztva szárított) eper

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 140C-ra, légkeveréses beállításon.
Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, pekándiót, mogyorót és fahéjat. Ezután adagold hozzá a juharszirupot és a kókusz olajat majd egyenletesen terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin. Tedd a sütőbe kb. 35 percre és süsd aranybarnára. 5-10 percenként kevered át, hogy egyenletesen piruljon mindenhol. Az utolsó 10 percre keverd hozzá a kókusz chipset.
Ha kész, vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt hozzá kevernéd a liofilizált epret.
Légmentesen záródó üvegben pár hétig eláll!

Crunchy Christmas Granola

Course: Breakfast

Ingredients

  • 400 g gluten free oats
  • 6 tbsp coconut oil
  • 150 ml maple syrup
  • 40 g pecans roughly chopped
  • 40 g hazelnuts roughly chopped
  • 40 g coconut chips
  • 2 tbsp ground cinnamon or gingerbread spice
  • Handful of freeze dried strawberries

Instructions

  • Preheat the oven to 104C(275F), fan settings.
  • Line a large baking tray with baking parchment.
  • Mix oats, pecans, hazelnuts and cinnamon in a big bowl, then pour in the coconut oil and maple syrup.
  • Spread the mixture evenly over the lined tray and bake for 35 minutes, stirring every 5-10 minutes until golden brown.
  • Add the coconut chips for the last 10 minutes.
  • Remove the tray from the oven and leave to cool before mixing in the strawberries.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating