Halloween

Halloween

Igen tudom a Halloween nem kifejezetten magyar “ünnep”, pontosabban mi halottak napjának hívjuk, szóval végül is mégis csak a halottakról szól nálunk is ez az “ünnep”. – Aki tud jobb szót, mint ünnep nap a halottak napjára, várom a javaslatokat. A Wikipédia szerint is ünnepnap mégpedig: A halottak napja keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep október 31. éjszakáján (ami a Mindenszentek katolikus ünnep előtti este), amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.

A töklámpás legendája:
Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról kapta. Egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög, ezért a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack (aki életében sok rosszat tett) ne kerüljön a pokolba. Jack ekkor megengedte hogy lemásszon a fáról az ördög – aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban, amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, amit nyugtalan lelkének szánt. Az izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette világító lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását.

A halloweenhez kapcsolódó szokások mára már hozzánk is begyűrűztek, mi ilyenkor töklámpást faragunk, feldíszítjük a házat (na persze közel nem olyan mértékben, mint Angliában, Írországban vagy akár Amerikában) készítünk egy-két félelmetesen gusztustalannak kinéző fogást és mondanám, hogy megnézünk egy horror filmet, de engem hat lóval sem lehetne bevonszolni a nappaliba horror filmet nézni. De azért egy jó mozizást én sem szeretek kihagyni, ezért ilyenkor kicsit lightosabb (szoft horror?) filmeket nézünk a kanapén összebújva.

Az én halloween-i kedvenc filmjeim:
Halott menyasszony
Karácsonyi lidércnyomás
The Addams Family
Ollókezű Edward
Coraline és a titkos ajtó
Hubbie a halloween hőse
Jól áll neki a halás
Elvarázsolt kastély
Az álmosvölgy legendája
Bram Stoker’s Dracula
Van Helsing
Penge
Underworld

Természetesen voltam már én is beöltözős Halloween buliban, de bevallom én magam még nem rendeztem sosem. (Ha idén rendeznék, valószínűleg a 80-as évek lenne az alap téma, és mondjuk zombie Lita Ford lennék vagy valami hasonló) Habár a hertfordshire-i Egyetem professzora, Owen Davies szerint tudományosan bizonyítható, hogy az emberiség már legalább négyezer éve rögeszmésen fél a boszorkányoktól, a mai halloween fesztivál legnépszerűbb elemei mégiscsak a boszorkányok, a kísértetek, fekete macskák, mitikus természetfeletti lények, tündérek, koboldok és egyéb rémségek seregei. Maga az ünnep nem ezeknek a negatív entitásoknak a dicsőítéséről és imádatáról szól, mert ezek a halloween fő gyökerét képező samhain ünnep ősi kelta hiedelemvilágából extrém kellékként maradtak meg, kiegészülve egyébként későbbi római és keresztény elemekkel is.

No és persze nem lenne a Halloween Halloween kissé gusztustalan, viszont annál finomabb fekete ételek nélkül. Ebben a posztban a kedvenc halloweeni fogásaimat is össze gyűjtöttem nektek:
Jackfruit Burger
Fekete gin&tonik
Éjfekete reggeli palacsinták
Fekete smoothiek – ez bármelyik kedvenc smoothie-d lehet, annyi különbséggel, hogy adj a blenderbe 1 kanál szénport, hogy a végeredmény fekete legyen!

Remélem tetszett ez a kis Halloween-i összefoglaló. Írjátok meg kommentben ti hogyan ünnepeltek ilyenkor!

xx
Orsi

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.