Kinda Chai Yogi Tea

Kinda Chai Yogi Tea

Yogi Tea is basically like chai, but with more emphasis on the yummy spices and less on the tea. The recipe comes from Yogi Bhajan, who was an Indian-born-American yoga teacher, spiritual teacher, and entrepreneur. This tea is a delightful warming beverage infused with fragrant spices that promotes optimal health. It aids in digestion, strengthens the nervous system and gives you energy. It can support joint health, gut health and even mental health. Yogi tea is also a great preventative measure for colds, flu and allergies. Also the milk is important to pad the stomach from all the intense spices, I like oat or almond milk personally.

I always make a big batch, and it never lasts longer then 2 days haha!

A Yogi Tea alapvetően olyan, mint a chai, de ebben inkább a fűszerek hangsúlyosabbak, nem a tea. A recept Yogi Bhajan-tól származik, aki egy indiai származású amerikai jógatanár, spirituális tanár és vállalkozó volt. Ez a tea egy kellemes, melegítő ital, illatos fűszerekkel, amely hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Segíti az emésztést, erősíti az idegrendszert energiát ad, támogatja az ízületek és az emésztő rendszer egészségét, sőt a mentális egészséget is. A jógi tea megelőzi vagy enyhíti a megfázás, az influenza és az allergia tüneteit is. A tej is fontos szerepet kap ebben a ízletes italban, hiszen segít a gyomornak befogadni az intenzív fűszereket, bár én kizárólag zab- vagy mandulatejjel fogyasztom. Készíts belőle nagy adagot, mert garantáltan hamar elfogy majd! Nálunk ez az adag maximum két napig húzza haha 🙂

Hozzávalók:
15 egész szegfűszeg
20 szem fekete bors
3 rúd fahéj
20 egész kardamom kissé megtörve
4 kövér szelet hámozatlan gyömbér
1/2 kiskanál fekete tea, én English Breakfast-el készítem
2 l víz

Elkészítés:
Forralj fel két liter vizet egy nagy edényben. Add hozzá a bors szemeket és a kardamomot, majd egy percig táncoltasd őket a lobogó vízben. Add hozzá a többi fűszert is, vedd le a lángot és gyöngyöztesd letakarva 15-20 percig.
Add hozzá fekete teát, fedd le és gyöngyöztesd további 10 percig.
Zárd el a tűzhelyet, és hagyd további 5-10 percig, vagy akár több óráig is állni. Minél többet áll, annál intenzívebb lesz az íze!
Szűrd chai pohárba vagy bögrébe, és add hozzá a kedvenc tejed. Ha kihűlt melegítsd össze egy kevés tejjel, keverj hozzá édesítőszert, és fogyaszd el!

Megjegyzések
Ez egy előre is elkészíthető tea, készíts belőle nagy adagot, és tartsd hűtöben. Mikor szeretnél inni belőle egy csészével, vedd elő és melegítsd át egy kevés tejjel.
A Yogi Chai alapja az intenzív ízvilágú fekete tea, például Assam, Darjeeling vagy English Breakfast.

Yogi Tea

Cuisine: Indian

Ingredients

  • 15 whole cloves
  • 20 black peppercorns
  • 3 sticks of cinnamon
  • 20 whole cardamom pods lightly crushed
  • 4 thick slices of ginger no need to peel
  • 1/2 tsp black tea I use English Breakfast
  • 2 liters water

Instructions

  • Bring two liters of water to a boil in a big pot. Add peppers& cardamom, and let them dance for a minute. Add the rest of the spices into the pot.
  • Cover and let it shimmer for 15-20 minutes.
  • Add black tea leaves, cover and shimmer for another 10 minutes.
  • Turn off heat and let it steep for another 5-10 minutes or for several hours. The longer, the more flavor!
  • Strain into a chai glass or mug and add your choice of milk. You can also preheat your the with the milk if you like.
  • Stir in your choice of sweetener and enjoy!

Notes

Feel free to make this ahead, or make a big batch ( leaving the milk part out) and store in the fridge. Then simply pull it out from the fridge and heat up with the milk.
The base of the Yogi Chai is typically black tea. Most strong, rich, dark black teas will work well in Yogi Chai- something robust like Assam, Darjeeling or English Breakfast.
I personally do not put any sweetener into the tea, because oat milk makes it sweet enough for my taste!

Until next time!
xx
Orsi

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating