Jackfruit Burgers

Jackfruit Burgers

Jackfruit is a unique tropical fruit that has increased in popularity in recent years. It is an exotic fruit grown in tropical regions of the world. It is native to South India, and it’s the national fruit of Bangladesh. It is part of the Moraceae plant family, which also includes fig, mulberry and breadfruit.
Jackfruit is quite healthy. It provides a moderate amount of calories in addition to lots of fiber, vitamins, minerals and antioxidants – 100g jackfruit contains 50 calories, 0,1 g fat, 9,5 g fiber and 1,5 g protein.
Jackfruit has a low glycemic index and provides a variety of antioxidants that may be helpful for preventing the development of several chronic diseases, such as heart disease and diabetes. It can be eaten raw, cooked, ripe or unripe and tastes great in a variety of sweet and savory dishes. It is often used as a meat substitute due to its texture, which is comparable to shredded meat.

I hope this little prologue piqued your interest to give Jackfruit a try. Today I’m sharing a savory dish recipe with you, which will surely make you a fan and a star at the dinner table! This recipe is free of gluten, dairy, soy, nuts and meat.

Ezúttal egy különleges receptet hoztam nektek, aminek fő hozzávalója a Jackfruit (magyarul jákafa). Ez a gyümölcs a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó faj, egyébként pedig Banglades nemzeti gyümölcse.

A jákafa termése a fán termő gyümölcsök  közül a legnagyobb a Földön. Tömege elérheti a 35-40 kg-ot is, hossza pedig a 90 cm-t, átmérője akár a fél métert. Egzotikus gyümölcs lévén nem hiszem, hogy Magyarországon valaha is találkozunk a friss változatával, de előkészített formában nálunk is kapható a nagyobb élelmiszer üzletekben és online is. Kedvelt húspótló, mert kinézete megtévesztésig hasonlít a tépett disznóhúséhoz, azonban tápértéke attól teljes mértékben eltér (100g jackfruit 50 kalóriát, 0,1 gramm zsírt, 9,5 gramm rostot és 1,5 gramm fehérjét tartalmaz). Rendkívül egészséges, gyümölcshúsa sok C-vitamint tartalmaz, rendszeres fogyasztása segítheti az izmok működését és a vérnyomásra is kedvező hatással lehet.

Én eddig két féle formában találkoztam vele a hazai boltok polcain, konzervként szirupos lében (METRO), illetve főzésre kész, vákumcsomagolt,  aprított formában (DM) de ha rákerestek a neten, rengeteg biobolt kínálatában is megtalálható! A szirupos verzió valahogy nem volt szimpi, ezért maradt a vákuumcsomagolt változat, amit ehhez a recepthez is használtam.

Hozzávalók
400g Jackfruit (én a DM-ben veszek vákuum csomagoltat)
1 vöröshagyma vékonyan felszeletelve
1 fokhagyma felaprítva
2 evőkanál paradicsom püré
2 evőkanál harissa (A harissa egy Észak-Afrikai fűszerkeverék, amit paszta formában fogyasztanak, ehhez olívaolajat adnak a fűszerkeverékhez. Elhagyható)
1 kiskanál őrölt római kömény
1 kiskanál őrölt chili
1 kiskanál őrölt füstölt pirosparika
1 evőkanál kókusz olaj
1/2 csésze víz

6 glutén mentes hamburger buci (én Szafi Free csökkentett szénhidrát-tartalmú gluténmentes vegán zsemléket készítettem lenmag hozzáadásával)

Elkészítés:
Egy serpenyőben közepes lángon hevítsd fel a kókusz olajat, majd 10 perc alatt dinsztelt puhára a hagymát és a fokhagymát.
Add a hagymákhoz a fűszereket és hagyd őket illatozni 1-2 percig, mielőtt hozzá adnád a paradicsom pürét és a harissát.
Jöhet a serpenyőbe a jackfruit és a víz. Alaposan keverd össze, hogy egyenletese befedje a szósz a gyümölcsöt. majd gyakori kevergetés mellett főzd puhára, nagyjából 15-20 perc alatt. Mikor már szépen megpuhult a jackfruit, két villa segítségével könnyedén szálasra tudod tépkedni a húsát.
Tálalás előtt vágd ketté a zsemléket, és melegítsd át őket (akár egy serpenyőben meg is piríthatod, ha épp úgy tartja kedved) és kínáld meg az alsó feleket egy jó nagy kanál jackfruit raguval. Tálalhatod ízlés szerint, salátával, hagymával, ubival, mint egy normál burgert, vagy eheted hordós káposztával, ahogy én is tettem!

I hope you give this recipe a try! Until next time!

xx
Orsi

Jackfruit Burgers

Course: Main Course
Keyword: gluten free, vegan

Ingredients

  • 400 g Jackfruit canned or vacuumed
  • 1 red onion thinly sliced
  • 1 garlic clove peeled and minced
  • 2 tbsp tomato puree
  • 2 tbsp harissa paste optional
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp hot chili powder
  • 1 tsp smoked paprika
  • 1 tbsp coconut oil
  • 1/2 cup of water
  • Pinch of salt
  • 6 Gluten free burger buns

Instructions

  • Heat the coconut oil over medium heat in a pan. Once warm add the onion and garlic and cook for 10 minutes, until soft.
  • Add in the spices and cook for another minute, before adding the tomato puree and harissa paste. Cook for another 2-3 minutes.
  • Add the jackfruit along with a 1/2 cup of water to the pan and mix well. Cook for 15-20 minutes, stirring regularly.
  • Once the jackfruit is really soft, pull using two forks.
  • Before serving halve and heat the burger buns, or you can pan fry them for a couple of minutes, then add a big dollop of jackfruit stew on top of each halves.

Notes

Make sure to use unsweetened jackfruits for this recipe.
If you don’t have harissa paste, double the amount of chili.
You can serve this with onions, lettuce and pickles, like a regular burger, but I like to round it up with – don’t judge me please – home made sauerkraut.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating