Cashew Alfredo Pasta

Cashew Alfredo Pasta

This dish originates from Italy, and the non vegan version called Fettuccine Alfredo or fettuccine al burro (fettuccine with butter). I am sure you already heard this name before. It is an Italian pasta dish of fresh fettuccine tossed with butter and Parmesan cheese. The dish is named after Alfredo di Lelio, who featured the dish at his restaurant in Rome in the early- to mid-20th century; the “ceremony” of preparing it tableside was an integral part of the dish.

Since I prefer vegan dishes I thought I give it a try, because I bumped into this recipe so many times on social media. Obviously it doesn’t taste like the original, but this is not the goal. The goal is to create a healthy, vegan dish you can enjoy whenever you are in the mood for a pasta dish. I really like the flavors and creaminess of the sauce.

The base of this Alfredo is quick-soaked cashews in hot water so they soften quickly. Nutritional yeast for cheesiness, garlic for depth of flavor, almond milk for texture and a pinch of black salt.

Ha hiszitek ha nem, ez a tészta étel (is) Olaszországból származik, és az eredeti verzió vajjal és parmezán sajttal készül. Úgy hívják Fettuccine Alfredo vagy fettuccine al burro (azaz fettuccine vajjal). Az étel megálmodója Alfredo di Lelio, aki a XX. század elején készítette el ezt a tészta ételt a saját éttermében Rómában. A felszolgálás részét képezte, hogy az ételt a vendég asztalánál készítették el, ami akkoriban különleges felszolgálási módnak számított.

Az étel hamar népszerűvé vált szerte a világon, de leginkább az USA-ban közkedvelt, ahol vaj helyett sűrű tejszínnel készítik. Mivel én vegán ételeket készítek, már foglalkoztatott egy ideje a gondolat, hogy elkészítsem a vegán verziót, aminek az alapja a kesudió. Ízben ez bizonyosan különbözik az eredeti recepttől, hiszen nem vajjal készül, de a cél nem is kifejezetten a hasonló ízvilág elérése (na jó egy picit azért az is), hanem egy egészséges, ízletes tésztaétel megalkotása.

Hozzávalók:

2 adag a kedvenc tésztádból
150 g kesudió
7 evőkanál mandula tej
1 púpozott teáskanál sörélesztő pehely
1 teáskanál mustár
1 teáskanál almaecet
Egy csipet tengeri sót

Elkészítés:

A kesudiót áztasd forrásban lévő vízben 10 percig.
Szűrd le a kesut és tedd blenderbe a mandula tej, sörélesztő, mustár, ecet és egy csipet só társaságában, majd mixeld krémesre. Adj hozzá még mandula tejet, ha túl sűrűnek találod.
A tésztát főzd meg a csomagoláson szereplő utasítások szerint. Tegyél félre egy keveset a tészta főző vizéből, majd tedd vissza a leszűrt tésztát a lábasba.
Keverd hozzá a szószt a tésztához és alaposan melegítsd össze. Adj hozzá a félretett főző vízből, hogy elérd a megfelelő állagot.
Tálalás előtt szórd meg fekete Maldon-sóval!

Hope you enjoyed this blog post and try this out!

xx
Orsi

Cashew Alfredo Pasta

Course: Main Course
Keyword: vegan,
Servings: 2 people

Ingredients

 • 2 portions of your favorite pasta
 • 150 g cashews
 • 7 tbsp almond milk
 • 1 heaped tsp nuritional yeast
 • 1 tsp mustard
 • 1 tsp apple cider vinegar
 • Pinch of sea salt

Instructions

 • Soak cashews is boiling water for about 10 minutes.
 • Drain and place into a blender along with the almond milk, nutritional yeast, mustard, vinegar and a pinch of salt. Pulse until creamy. Add more milk if you need to reach the desired consistency.
 • Cook the pasta according to instructions on the pack. Once cooked drain, reserving a little of the water, and place back into the pan over medium heat.
 • Stir the sauce throuhg the pasta and heat through before serving. You may want to add a little of the reserved pasta water to thicken the sauce.
 • Sprinkle some Black Maldon Salt on top and enjoy!

Notes

I love to serve this sauce with lentil penne, but feel free to use your favorite pasta!
You can totally skip the Black Maldon part, but I love the contrast between the white sauce and the black salt flakes.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating