Plum Galette

Plum Galette

Egyszerűen imádom a kora őszi kínálatot a piacon, ezért a minap gondolkodás nélkül tértem be oda, mikor a környéken akadt dolgom. Akkor még nem tudtam, hogy ez lesz a szilvák sorsa, de többek között egy kevés szilvát is vettem. Galette-et már régóta szeretnék készíteni, mert eddig még sosem sikerült a tészta, valahogy nem állt össze, morzsás lett és szétesett. Most azonban végre sikerrel jártam, és arra is rájöttem, miért nem sikerült eddig elkészítenem, bár be kell vallanom most is a határán voltam annak, hogy a kukában landoljon az egész… Természetesen ebben a bejegyzésben elárulom, hogyan sikerült végül megmentenem a tésztát a megsemmisüléstől és tippeket is adok, hogy biztos legyen a siker.

Na de mi is az a galette? A galette valójában nem más, mint a franciák felül nyitott, omlós pitéje. Tölteléke sokféle lehet, jól variálható, az előételtől kezdve a desszertig bármilyen fogás elkészíthető belőle, akár édes akár sós töltelék kerüljön is éppen bele. Én most egy édes, szilvás változatot készítettem, de idén még biztosan készítek egy sós, sütőtökös változatot is. A galette egy igazi őszi recept, amit legalább egyszer mindenkinek ki kell próbálni! Így kell elkészíteni:

Így készíts tökéletes galette-t:

  1. A tészta hozzávalói legyenek hidegek. Ezen felbuzdulva betettem a kókusz olajat a fagyasztóba, ami nem volt jó ötlet, met konkrétan kőkeményre fagyott és nem tudtam szétmorzsolni… szóval a kókusz olaj legyen szilárd, de ne legyen teljesen kemény.
  2. A vizet kanalanként adagold hozzá, mert lehet, hogy neked kevesebb víz is elég lesz hozzá. Addig adagold a vizet amíg szépen össze nem áll a tészta. Én majdnem kidobtam, mert azt hittem valami félre sikerült, a tészta csak morzsálódott, így a nyújtás is csak szenvedés volt… Aztán gondoltam talán kevés vizet adtam hozzá és igazam lett! Így lett nekem hat evőkanál a hozzáadott víz mennyisége és menekült meg a tészta!
  3. A hűtőben pihentetést ne hagyd ki, de ne hagyd a hűtőben túl sokáig, mert akkor nagyon megkeményedik a tészta. Én egyszerűen a fagyasztóba tettem be öt percre, és utána szuperül ki tudtam nyújtani.
  4. A tészta előre elkészíthető, három napig gond nélkül eláll a hűtőben letakarva. Nyújtás előtt szobahőmérsékleten hagyd felmelegedni 20-30 percig.

Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg tönköly fehér liszt
1 ek datolya őrlemény
60 g szilárd (de nem kőkemény!) kókusz olaj
6 ek hideg víz
Csipet só
A töltelékhez:
40 dkg szilva
2 ek kesudió vaj
1 tk vanília esszencia
1 tk őrölt fahéj
1 tk datolya őrlemény
Egyéb:
Datolya őrlemény a tészta meghintéséhez
Növényi tej a tészta kenéséhez
1 ek sárgabarack lekvár a szilvák lekenéséhez (vagy bármilyen lekvár)

Elkészítés:
Keverd el a lisztet a datolya őrleménnyel, add hozzá a szilárd kókusz olajat és robotgéppel keverd simára. Kanalanként adagold hozzá a vizet és addig gyúrd, míg egységes lesz a tészta. Takard le és tedd a hűtőbe 20 percre.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra vagy légkeverésen 180 fokra.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Oszlasd el a közepén a kesuvajat és csinosan helyezd el rajta a vékonyan felszeletelt szilvadarabokat. Szórd meg őket őrölt fahéjjal, datolya őrleménnyel és végül mehet rá a vanília esszencia is. Hajtogasd fel a tészta szélét, kend meg növényi tejjel és szórd meg egy kevés datolya őrleménnyel.
Tedd az előmelegített sütőbe 35-40 percre. A sütési idő lejárta előtt 5 perccel kend meg a szilvákat sárgabarack lekvárral, majd tedd vissza a forró sütőbe. Tálalás előtt hagyd hűlni, majd szeleteld. Tálalhatod önmagában vagy például vanília fagyival.

Készítsétek el ti is, és ne felejtsetek el bejelölni Instagramon, hogy lássam!

xx
Orsi

Plum Galette

Course: Dessert
Cuisine: French

Ingredients

For the pastry

  • 150 g plain flour
  • 1 tbsp date powder
  • 60 g coconut oil chilled in the fridge
  • 6 tbsp cold water
  • Pinch of salt

For the filling

  • 400 g plum or peaches/apricots/apples
  • 1 tbsp date powder
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2 tbsp cashew butter or almond/peanut butter
  • 1 tbsp apricot jam

For the pastry glaze

  • 1 tbsp oat milk
  • 1 tbsp date powder

Instructions

  • To make the pastry, place the flour, date powder, salt and coconut oil into a food processor and blitz. Slowly adding the water one tablespoon at a time. Cover the pastry with clingfilm and refrigerate for 20 minutes.
  • Remove the dough from the fridge and roll the dough out until you have a 25 cm circle.
  • Preheat oven to 200C (108C fan).
  • Transfer the dough onto a baking tray lined with baking parchment paper. Spread the centre of the dough with the cashew butter, leaving a 5cm border. Place the sliced fruit onto the cashew butter and gently fold up the edges. Sprinkle with cinnamon, date powder and vanilla extract.
  • Brush the edges with oat milk and sprinkle wit date powder.
  • Bake for 35-40 minutes. Remove from the oven and brush the plims with apricot jam. Return to the oven for a final 5 minutes. Remove and allow to cool before serving.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating