Pumpkin Gnocchetti

Pumpkin Gnocchetti

Meséltem nektek Instagramon, hogy Szardíniáról hoztunk haza egy-két helyi finomságot, többek között egy doboz gnocchetti-t is. Már nagyon vártam, hogy valami finomat alkothassak belőle, de a szardíniai hagyományokkal ellentétben én természetesen húsmentes készítettem. Sütőtökös változatot készítettem, ami szerintem egy fantasztikus őszi, melengető fogás, igazi comfort food 15 perc alatt!


Gnocchetti: A gnocchetti sardi egy tipikus szardíniai tésztafajta. A „gnocchetti” név eredete a tészta formájából adódik, hiszen tényleg úgy néz ki, mint egy mini gnocchi. Ez a fajta tészta azonban, a gnocchival ellentétben, ami burgonyából és lisztből készül, durumbúzadarából, vízből és sóból készül. Hagyományosan a forma kialakítása kézzel történik egy kerek fonott kosáron, de ma már inkább fatáblákat használnak hozzá. A gnocchetti tradicionális Szardínián étel, amit különleges alkalmakon, ünnepeken, fesztiválokon és esküvőkön készítenek el, különféle mártásokkal felszolgálva.

Sütőtök: Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos, különösen októberben népszerű sütőtök a 16. század végén érkezett meg Európába. Népszerűsége azóta töretlen, itthon is nagy kedvenc, de nem csak finom, hanem számos jótékony egészségügyi hatása is van. Laktató rost forrás, A vitaminban és antioxidánsokban gazdag, igazi őszi szuperfood.

Így lesz tökéletes a sütőtökös gnocchetti:
1. A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint főzd meg. Mert ki ha nem az olaszok tudják a legjobban mennyi idő alatt fő tökéletesre a tészta 🙂
2. Tálad azonnal! Ez nem egy előre elkészíthető étel, hiszen a tészta a szószt magába szívja. Viszont nagyon gyorsan kész van, így nem is igazán igényel nagy előkészítést
3. A sült tököt azonban célszerű hamarabb elkészíteni, hűtőben jó pár napig eláll, így csak elő kell kapni a hűtőből és már mehet is a blenderbe!
4. Ne hagyd ki a zöldfűszert! Én most rozmaringot használtam, mert az volt itthon, de a zsálya is nagyon illik hozzá.

Hozzávalók:
200 g gnocchetti vagy gnocchi
1 bögre sült tök (a felszeletelt, kimagozott tököt süsd meg alufóliában csomagolva)
1/2 bögre szója vagy mandula tej
1 kk őrölt rozmaring vagy zsálya
Só, bors

Elkészítés:
A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint főzd meg. Közben készítsd el a szószt.
Ehhez a sült tököt blenderben pürésítsd a tejjel és a fűszerekkel, majd keverd össze a kifőtt tésztával. Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel.

xx
Orsi

Pumpkin Gnocchetti

Course: Main Course
Cuisine: Italian
Servings: 2 people

Ingredients

  • 200 g gnocchetti or gnocchi
  • 1 cup pumpkin puree see notes
  • 1/2 cup soy or almond milk
  • 1 tsp ground rosemary or sage
  • Salt
  • Pepper

Instructions

  • Cook pasta according to package instruction.
  • Blend the ingredients (except pasta) in a high speed blender until smooth.
  • Mix sauce with pasta and serve immediately.

Notes

To make pumpkin puree slice pumpkin into thick wedges and wrap it in tin foil. Roast at 200 degrees C for 40-50 minutes or until fork tender. Allow to cool for 20-30 minutes. Peel off skin and then add pumpkin flesh to a blender or food processor.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating