Caramel Lemon Bar

Caramel Lemon Bar

Jogosan merül fel a kérdés most mindenkiben, hogy lehet-e finom és könnyen elkészíthető egy glutén és finomított cukor mentes édesség (ettem már én is borzasztóan rossz vegán édességeket, de elképesztően finomakat is!). Ez a citromos karamellás szelet az utóbbi táborba tartozik. Természetesen kalória ebben a desszertben is van – mert null kalóriás desszert azért már tényleg nem létezik – de igyekeztem úgy össze válogatni a hozzávalókat, hogy azok valóban egészségesek legyen. Így született meg ez a karamellás, citromos recept. Próbáljátok ki és mondjátok el hogy ízlett!

Agar agar: Az agar agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya. Az agaragar port tengeri vörösmoszatokból nyerik (az állati eredetű zselatint teljes mértékben helyettesíti), ételek sűrítésére és zselésítésére használják. Semleges ízű színtelen zselésítő, és ugyanúgy zselésít, mint a zselatin, de növényi eredetű. Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot, azonban jó tudni, hogy csak forrásban lévő folyadékban oldódik fel és visszahűtve 34-38 C fok között zselésedik.

Datolya őrlemény: ez egy olyan ízesítő, ami 100%-ban datolyából készül. Remek alternatíva cukor, barnacukor, méz és egyéb édesítőszerek helyettesítésére, ráadásul rosttartalma egyedülálló módon magas. Íze kellemes, enyhén karamellára emlékeztető, így ehhez a recepthez tökéletes választás. Én innen szerzem be.

Kókusz tejszín: a hagyományos tejszín alternatívájaként használható alapanyag. Egyszer egy bio boltban a Cocomas márkát ajánlották nekem, mint legfinomabb választás, és bevallom azóta én is ezzel szeretem legjobban elkészíteni az ételeimet. A jó minőségű kókusz tejszín a kókusz húsából készül pépesítéssel, és nem tartalmaz vegyszert és tartósítószert.

Hozzávalók:
Az alaphoz:
90g zabpehely liszt
90g mandula liszt
2 púpozott evőkanál datolya őrlemény
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
2 evőkanál juhar szirup
A citromos karamell krémhez:
300ml citromlé (kb 7 citrom leve)
200ml kókusz tejszín
2 kiskanál agar agar
200g datolya őrlemény


Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra légkeverésen. Bélelj ki egy 20cmx20cm-es sütőformát sütőpapírral úgy, hogy az oldalára is jusson a papírból.
Egy keverőtálban keverd össze az alap hozzávalóit és alaposan nyomkodd bele a sütőforma aljába. Tedd az előmelegített sütőbe 8-10 percre, majd vedd ki a sütőből és tedd félre.Közben készítsd el a citromkrémet. Ehhez egy közepes lábasban keverd össze a citromlevet, datolya őrleményt, agar agart és kókusz tejszínt. Adj hozzá egy csipet sót és folyamatosan kevergetve, közepes lángon sűrítsd be a krémet.A citromos krémet öntsd a már elősütött alapra, és tedd vissza a sütőbe 15 percre. Mikor kész, hagyd hűlni legalább egy fél óráig mielőtt betennéd a hűtőbe. Ha sietsz, 2-3 óra is megteszi, de jobb, ha egész éjszakára a hűtőben hagyod. Tálalás előtt fél órával vedd ki a hűtőből és szobahőmérsékleten hagyd felmelegedni, majd emeld ki a formából a sütőpapír segítségével, és szeleteld fel.

UI: Ez a recept a Hester’s Life megrendelésére készült.

Happy baking!

xx
Orsi

Caramel Lemon Bar

Course: Dessert

Ingredients

  • 3/4 cup gluten free oat flour
  • 3/4 cup almond flour
  • 3 tbsp coconut oil
  • 2 tbsp maple syrup
  • Pinch of salt
  • 3/4 cup lemon juice
  • 1 cup coconut cream
  • 1 1/4 cup date powder
  • 2 tsp agar agar powder

Instructions

  • Preheat oven to 350F/180C. Line a 8×8 (20x20cm) baking pan with parchment paper.
  • In a small mixing bowl add oat flour, almond flour, sea salt, maple syrup and melted coconut oil. Mix to combine.
  • Transfer the base to the baking pan and flatten with a back of a spoon, or with your hand. Bake in the oven until golden, 8-10 minutes.
  • While your base is baking make the lemon filling. In a medium saucepan whisk together the lemon juice, date powder, agar agar powder and coconut cream. Cook the mixture on medium heat stirring often, until smooth and thickened into a custard consistency, 10 minutes.
  • Transfer the lemon filling to the baking pan and bake until the edges are slightly brown, about 15 minutes.
  • Let cool for 30 minutes, then put it in the fridge to chill for at least two hours, but preferably overnight.
  • Lift it out of the pan and cut into squares with a clean, sharp knife.

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating