Halloween Jackfruit Burger

Halloween Jackfruit Burger

Idén világossá vált számomra, hogy az én kedvenc időszakom bizony nem a nyár, hanem a szeptembertől december végéig tartó időszak, és ebbe bizony bele esik a Halloween is. (Meg persze a karácsony is, de arról majd később, ahogyan bővebben a Halloween-ról is kitérek egy másik posztban)
Természetesen nem lenne teljes a Halloween vegán Halloween-i ételek nélkül, ezért ebben az évben fekete jackfruit hamburger (is) készítettem. Ha most éppen azon kezdesz rágódni, hogy mi fán terem az a jackfruit (amúgy tényleg fán terem) és biztos baromi nehéz beszerezni, akkor elárulom neked, hogy nem nehéz beszerezni és ez valójában egy trópusi gyümölcs. Na de van itt egy másik fontos összetevő is amit szeretnék bemutatni nektek, hiszen ennek a receptnek a sava-borsa, a jackfruit-on kívül, az élelmiszerminőségű szénpor.

Jackfruit: Magyarul jákafának, vagy kenyérfának hívják annak a fának a termését, amiről a jackfruitot szüretelik. A világ legnagyobb fán termő gyümölcséről van szó, aminek a felhasználási módja meglehetősen változatos, ugyanis nemcsak gyümölcsként, de a vegetáriánus és vegán konyhában mintegy húshelyettesítőként használható. A jákafa délkelet-Ázsiában őshonos. Nemcsak a fa, a termése is óriásira nő, ez a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Földön. Textúrája és íze is változik attól függően, mennyire érett. A kevésbé érett gyümölcsök alkalmasak különböző vega és vegán fogásokhoz, egyébként szálas, foszlós textúrája miatt hasonlít is a húshoz. Elképesztő BBQ készíthető belőle, szendvicsekben, pizzán, hamburgerben, fasírtban is szuperül működik. A jackfruit konzerv, vagy előre csomagolt formában könnyen beszerezhető: megkaphatjuk azt a drogériákban (én például a DM-ben veszem), vagy az interneten is rendelhető.

Activated Charcoal: azaz élemiszerminőségű szénpor, ami nem keverendő össze azzal az aktív szénnel, amit hasmenésre alkalmazunk és a patikákban szerezhető be. Próbáltam megfejteni mi a különbség a kettő között, de nekem úgy tűnik a kettő egyáltalán nem ugyanaz. Én innen szereztem be az enyémet, (Svéd cég egyébként, szóval EU-n belülről jön az áru!) ez egy bambuszból készült szén por, ami mentes mindenféle adalékanyagoktól és 100% vegán. A szén egyébként megköti a szervezetben a méreganyagokat, azonban nagy mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása! Halloween ide vagy oda, maximum napi egy étkezés tartalmazzon szénnel színezett ételeket, erre nagyon figyeljetek oda!

Tippek, a tökéletes halloween-i fekete hamburgerhez:
1. Ha van kedvenc hamburger buci recepted bátran készítsd el azt, annyi változtatással, hogy a tésztához keverj hozzá legalább 1 evőkanál szénport (activated charcoal). A pontos mennyiség nagyban függ attól milyen színárnyalatot szeretnél elérni, szükség esetén növeld a hozzáadott szén mennyiségét.
2. A bucit is és a jackfruit ragut is elkészítheted előző nap, így másnap csak jól át kell melegíteni a ragut, megpirítani a félbevágott bucikat és tálalni. Ha még jobban szeretnél előre dolgozni le is fagyaszthatod mindkettőt!
3. Mivel a recept nem tartalmaz húst, így az elkészítési idő jelentősen lecsökken. A ragunak mindössze 20-25 perc szükséges, hogy elkészüljön.
4. Használd bátran a kedvenc hamburger “hozzávalóidat” mustár, ketchup, paradicsom, csemege ubi, hagyma, (vegán) sajt, saláta.

Hozzávalók (4 hamburgerhez):
4 fekete hamburger zsemle (mint korábban említettem, készítsd el úgy a kedvenc hamburger zsemle receptedet, hogy adj hozzá a tésztához egy kanál ehető szénport)
400g jackfruit (vagy egy tasak DM-es vákuumfóliázott verzió)
1 fej vörös hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál paradicsom püré
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál őrölt csili paprika (például habanero, chipotle)
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 teáskanál só
1 evőkanál datolya őrlemény vagy kókuszvirág cukor (elhagyható)
1 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:
Egy serpenyőben melegíts olíva olajat, majd alacsony hőfokon kezd el párolni a felaprított hagymát és fokhagymát egy csipet sóval, 5-10 perc. Add hozzá a fűszereket és pirítsd további 2-3 percig, majd mehet bele a paradicsom püré, jackfruit és datolya őrlemény. Alaposan kevered össze és gyakran megkeverve főzd össze 20-25 perc alatt. Ha közben úgy látod kezdene kiszáradni adj hozzá egy kevés vizet.
Amikor a jackfruit már puha két villa segítségével húzogasd szét úgy, hogy a tépett hús állagára hasonló eredményét kapj. Tálald a ragut a fekete hamburger zsemlékbe töltve. Ízlés szerint mehet bele mustár, ketchup, hagyma, paradicsom karika, csemege uborka, stb. Az én zsemléimbe mustárt, hagyma karikákat és bébi spenótot tettem.

Mindenképp nézzétek meg a videómat az Instagramon a hamburgerről!
A pókokért pedig külön köszönet a tesómnak, mert ő nyomtatta nekem őket 🖤🕷

xx
Orsi

Halloween Jackfruit Burger

This is the perfect Halloween treat 👻
Course: Main Course
Keyword: vegan,

Ingredients

  • 400 g jackfruit
  • 1 red onion
  • 1 garlic clove
  • 3 tbsp tomato puree
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp hot chilli powder
  • 1 tsp smoked paprika
  • 1 tsp sea salt
  • 1 tbsp coconut sugar or date powder optional
  • 1 tbsp olive oil

Instructions

  • Heat a lug of olive oil in a pan over medium heat. Sauté onion and garlic with a pinch of salt for 10 minutes.
  • Add in the spices and cook for another 2 minutes. Add tomato puree, jackfruit and sweetener, mix well and cook for 20-25 minutes, stirring occasionally.
  • Once the jackfruit is soft, pull using two forks or a spoon.
  • Make your black burgers, by filling the buns with the ragout, mustard, onions, and baby spinach.

Notes

If you have a favorite burger bun recipe, feel free to make that, but don’t forget to add one tbsp of activated charcoal to the dough to turn it black.
You can make buns and ragout in advance, both are freezer friendly and keep well in the fridge for two days.
Feel free to serve burgers with your favorite toppings, such as sliced tomato, pickles, (vegan) cheese, ketchup, etc.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating