Red Lentil Pasta with Easy Home Made Pesto

Red Lentil Pasta with Easy Home Made Pesto

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én imádom a tésztát! Főleg, amióta felfedeztünk olyan változatokat, amik száz százalékban borsó vagy lencse lisztből készülnek. Gondolom nem kell mondanom, hogy tápértékben ezek a tészták sokkal hasznosabbak fehér lisztből készült testvéreiknél, így nyugodt szívvel lehet őket fogyasztani. A receptben szereplő penne vörös lencse lisztből készült, és azt is elárulom nektek miért ez a kedvenc tésztám. A recept másik fontos szereplője a házi készítésű pesto, amit mint mindig, most is vegán változatban készítettem el.

A recept elkészítéséhez ezekre az összetevőkre lesz szükséged:

Vörös lencse tészta: A vörös lencse liszt nem tartalmaz glutént könnyebben emészthető, kevesebb zsírt és sok tápanyagot tartalmaz, a szervezetet kellő mennyiségű vassal, rosttal, szelénnel, fehérjékkel, folsavval és szénhidrátokkal látja el. Az általam választott tészta (szerencsére már több gyártó is készít ilyen tésztákat, nézz szét a szupermarketek polcain!) vegán, tojás és szója mentes, GMO, adalék, és tartósítószer mentes, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, magas fehérjetartalmú és aminosavakban gazdag.

Bazsalikom: A bazsalikom számos pozitív egészségre gyakorolt hatása ismert, vérnyomás csökkentő, görcsoldó, koleszterin csökkentő, méregtelenítő, vértisztító, gyulladáscsökkentő, stressz oldó, vírusölő, csak hogy egy párat említsek. Legismertebb felhasználási módja a pesto készítése, mint említettem én is ezt készítettem belőle.

Dió: A-, E-vitaminban és többféle B-vitaminban gazdag, tartalmaz tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend. Ételallergiások azonban óvatosan bánjanak a dióval, ugyanis allergiás reakciót válthat ki!

Sörélesztő pehely: megtalálhatók benne az úgynevezett esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavak, gazdag nukleinsavakban, ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását és megtalálható benne szinte az összes B-vitamin (sok esetben a B12-vitamin is). Erősíti a szöveteket és az izmokat, valósággal új életre kelti a szervezetet. Szebbé és egészségesebbé teszi a hajszálakat, rugalmasabbá a bőrt, csökkenti a fáradékonyságot, és emeli az egész szervezet állóképességét. Számos nyomelemet is tartalmaz, például vasat, mangánt, rezet, cinket, szelént, foszfort, kalciumot, krómot, jódot és magnéziumot. Összefoglalóan, ellátja a szervezetet minden fontos és szükséges tápanyaggal, tehát ez egy összetett, komplett élelmiszer.

Olíva olaj: Jót tesz az agynak, a szívnek, de még a baktériumok elleni harcban is segítségünkre van. A legegészségesebb az extra szűz változat, mivel ebben marad meg a hideg sajtolás következtében a legtöbb tápanyag, illetve az úgynevezett fitokémiai anyagok is, amelyek segíthetnek a rák és a szívbetegségek leküzdésében. Magas az antioxidáns tartalma, pusztítja a baktériumokat és rákmegelőző hatása van.

Citrom: a citrom rendkívül gazdag C-vitaminban, folsavban és számos egyéb hasznos tápanyagban. Szervezetünkre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásaiknak szinte se szeri, se száma. Lúgosító hatással rendelkezik, támogatja az immunrendszer működését és még a héja is rendkívül gazdag tápanyagokban. Ebben az esetben győződj meg róla, hogy a felhasznált citrom héja kezeletlen. A boltokban a cimkén az ára és a származési helye mellett minden esetben fel kell tüntetni, hogy mivel kezelt a citrom héja, illetve, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas-e!

Fokhagyma: Jellegzetes szaga ne tántorítson el senkit a fogyasztásától: a fokhagymát nem csak jó íze, de gyógyhatása miatt is érdemes beépíteni a mindennapi étkezésünkbe. Ezt a fűszernövényt már közel ötezer éve ismerik és használják az emberek. Több mint huszonöt fajta hatóanyag – enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek – található meg benne. Első randevúra nyilván nem ezt az ételt választanám, bár ha mindketten ezt eszitek akkor nincs nagy baj 🙂

Tippek a legfinomabb házi pesto elkészítéshez:
  1. A receptben leírt mennyiség iránymutató, igény szerint növeld vagy csökkentsd az adagot, de az arányokra mindig figyelj oda!
  2. Óvatosan a dióval. A dió nagyon egészséges, de sokaknál válthat ki allergiás reakciót, ezért ha vendégeket vársz kérdezd meg őket előtte, hogy fogyasztanak-e diót.
  3. Ne tegyél beles sok fokhagymát. Szerintem két adag/ 1 gerezd fokhagyma tökéletes arány, hiszen nem fokhagyma ízű pestot szeretnénk, hanem fokhagymával ízesítettet.
  4. Ne hagyd ki a citromot! Ezt nem is ragoznám túl, kell bele és kész.
  5. A maradékot tedd légmentesen záródó üvegbe és “zárd le” a tetejét egy vékony réteg olíva olajjal. Az olat elzárja a pestot a levegőtől és így az nem barnul meg. Így a hűtőben több napig friss marad!

Hogyan lesz tökéletes a tészta?

Az előzőekben beszéltem egy keveset az összetevők egészségre gyakorolt pozitív hatásáról, most pedig egy pár gondolatban elmondom, mik azok az apró trükkök, amik hozzá segítenek a tökéletes pesto és tészta elkészítéséhez!

Első lépés: Pesto készítés

Először a pestot készítsd el, amit akár egy nappal korábban is megtehetsz. A pesto hűtőben sokáig eláll, így csak elő kell venned a kész pestot a hűtőből és össze keverni egy adag frissen kifőtt tésztával. Nyam! A pesto készítéshez használhatsz blendert vagy mozsarat, ugyanis nem baj ha egy kicsit darabos marad!

Második lépés: a tészta kifőzése

Bármilyen tésztát választasz, mindig kövesd a csomagoláson leírt főzési időt. Ne felejtsd el a vizet megsózni, az olaszok szerint a tészta főzővizének olyan sósnak kell lennie, mint a tengernek. Azt hiszem igazuk lehet, szóval bátran azzal a sóval!

Harmadik lépés: Tálalás

Tálalás előtt csurgathatsz rá egy kevés olíva olajat, mehet rá reszelt citromhéj (nézd meg, hogy a citrom biztosan kezeletlen héjú legyen!) és egy szem dió is. Tálad egy pohár hűvös fehér borral!

Hozzávalók:
1 csésze dió
1 citrom leve
1 gerezd fokhagyma
Egy nagy csokor bazsalikom
1 evőkanál sörélesztő pehely
1/4 csésze extraszűz olíva olaj
Só, bors

Elkészítés:
Blenderben vagy mozsárban készítsd el a pestot. Közben főzd ki a tésztát lobogó sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrd le a tésztát, majd még forrón keverd össze a pestóval. Mehet rá egy löttyintés olíva és egy kevés reszlet citrom héj.

Red Lentil Pasta with Vegan Home Made Pesto

Course: Main Course
Cuisine: Italian
Servings: 2 people

Ingredients

  • 1 cup walnuts
  • 1 juice of a lemon save some zest for serving
  • 1 clove of garlic
  • 1 tbsp nutritional yeast
  • 1 big bunch of fresh basil
  • 1/4 cup olive oil you can add more if it's too dry
  • Sea salt and freshly ground black pepper
  • 180 g red lentil pasta

Instructions

  • Blend all the ingredients(except the pasta) in a high speed blender or a in a pestle until smooth.
  • In a large pot, bring water to a boil. Stir in the salt until dissolved. Add the pasta to the water and cook according to package directions. Drain and toss with the pesto. Adjust seasoning and serve with some extra olive oil and lemon zest.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating