Vegán Tökfőzelék

Vegán Tökfőzelék

“Főzelék” is a type of thick Hungarian vegetable stew or soup, similar to pottage. Főzelék is a special category in Hungarian cuisine, not quite like a soup, and thinner than a stew. It is simply cooked, typically by simmering, and is often eaten as the main course for lunch. Főzelék was typically a home-made food, and was considered as an ordinary type of meal, but in recent years, as part of the culinary revolution in Hungary, főzelék enjoys a revival and it is much more common to be found on menus, there are even places dedicated to offering various főzelék as main course.
Today I’m sharing one of my favorite spring Főzelék recipe, made of fresh summer squash and fragrant dill. I hope you give it a try!

Nem is tudom hol kezdjem a tökfőzelék sztorit, talán ott, hogy ez az egyetlen étel, amit nem úgy szeretek ahogy anyu csinálja (ne haragudj, imádom a főztödet, de a tökfőzeléket máshogy szeretem). Egyébként ez tipikusan az az étel, amit gyerek korban mindenki utál (valószínűleg a kapor miatt), majd felnőtt korában megszereti. Nos ez nálam sem volt másként. A folyamat pedig úgy volt, hogy egyszer épp a barátnőmnél voltam, amikor is kiderült, hogy nem rajongok a tökfőzelékért. Ez teljesen lázba hozta a barátnőm nagymamáját, aki a fejébe vette, hogy legközelebb elkészíti nekem az ő tökfőzelékét, mert azt bizony mindenki szereti. A többi már történelem, jöjjön tehát a recept, persze vegán változatban, mert mióta tudom, hogy laktóz érzékeny vagyok, lemondtam a tejtermékek fogyasztásáról.

Hozzávalók

1 közepes vöröshagyma
1 csokor kapor
2 evőkanál finomított kókusz olaj vagy olíva olaj
1 púpozott kiskanál fűszerpaprika
1 kisebb tök gyalulva
3 dl víz
1 púpozott evőkanál vegán főzőkrém (én Dr. Oetker főző krémet használtam)
1 evőkanál nyílgyökér liszt
1 kiskanál só

Elkészítés

A vöröshagymát és a kaprot felaprítjuk. Felforrósítjuk az olajat egy lábasban és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és 1-2 percig kis lángon kevergetjük. Hozzáadjuk a tököt, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és lefedve főzzük 15 percig.
A lisztet elkeverjük a főző krémmel, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe. Hozzáadjuk a kaprot, megkeverjük, és 1-2 perc alatt összeforraljuk.
Tálalás előtt kapott még egy kis plusz kaprot, paprika olajat és végül két maradék lencse fasírtot is elmajszoltam hozzá.

Vegan Squash Kinda Soup

Course: Main Course
Cuisine: Hungarian
Servings: 2

Ingredients

  • 1 red onion
  • 1 handful dill
  • 2 tbsp refined coconut oil or olive oil
  • 1 medium green summer squash peeled, deseeded and grated
  • 300 ml water
  • 1 tbsp vegan cooking creme
  • 1 tbsp arrowroot flour
  • 1 tsp paprika
  • 1 tsp salt

Instructions

  • Chop the onion and dill.
  • Heat the coconut (or olive) oil in a pan over medium heat, and sauté onion for about 5 minutes.
  • Add the grated squash and salt to the pot, stir for a couple minutes then add water. Bring to a boil, and simmer for 15 minutes.
  • In a small bowl combine the flour with the cooking cream, adding a splash of liquid from the squash soup.
  • Pour the mixture into the pot and stir until you get a thick, smooth and lump free consistency. Simmer for another 2-3 minutes before serving.

Notes

Serve with some extra dill and paprika oil on top.
I topped with leftover Vegan Lentil Meatballs.
Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating