Cruffins - The Trendiest Pastry in 2020

Cruffins - The Trendiest Pastry in 2020

Have you heard of cruffins? Not to worry, I discovered it only a few weeks ago, but guess what, I’m already addicted! This version is vegan and does not require any special skills or equipment to make. You will need a few basic ingredients (okay vegan butter is not so basic, but if you are not vegan you can replace it with normal butter), a muffin tray, your hands and your time! Let’s dive straight into how to make these delicious cruffins!

Ti hallottatok már a cruffinról? Nos igazából én is csak egy pár hete fedeztem fel ezt a fanatasztikusan mutatós péksütit, ami egyébként a croissant és a muffin keresztezéséből született. Szerencsére nem egy nagy ördöngősség elkészíteni, olyan hozzávalók kellenek hozzá, ami bizonyára neked is ott lapul a szekrényben. Kivéve a vegán vajat… amit ha nem vagy vegán, sima vajjal tudsz helyettesíteni. No de nem is húzom tovább, csapjunk is bele az elkészítésébe!

Dough
6g dry active yeast
150 gr of lukewarm water
250g white bread flour
30g sugar (I used Erythritol)
6g fine sea salt
30g cold vegan butter (if you are not vegan, use good quality unsalted butter)

To laminate the dough
140g good quality softened vegan butter (not melted)

Method

Add dry yeast to 150ml of lukewarm water and leave it to activate for 10-15 minutes. Mix the flour, sugar and salt in a bowl, add activated yeast, and the cold diced diced. Mix the ingredients until you have a slightly sticky dough. I used my KitchenAid mixer to combine ingredients, then to finish I used my hands to knead the dough into a soft ball. Place the dough into a bowl, cover, and let it rest for 30 minutes, until the dough has doubled in size. Once doubled in size, cut the ball into 3 equal pieces. On a lightly flowered surface, roll each piece into a very thin and long rectangle. If you have a pasta machine you can use it for this step!Brush each rectangle with a generous layer of softened butter and try to roll the dough without pressing. Cut each piece of rolled dough lengthwise with a sharp knife. Take one half and roll it around in a spiral, with the cut-edge out. Gently place into a non-stick muffin tin and repeat with the rest of the dough. Cover the cruffins and leave to rise for 1 hour.Preheat the oven at 200°C and bake the Cruffins at 200°C for 6 minutes. Reduce the temperature to 180°C and bake for another 15 minutes or until golden and flaky. Let them cool down completely.Dust Cruffins with powdered sugar (again I used powdered Erythriol) and enjoy!

Tészta
6g száraz élesztő
150ml langyos víz
250g sima liszt
30g cukor (én eritritet használtam)
1 kávéskanál tenegeri só
30g hideg vegán vaj (ha nem vagy vegán használj sótlan, jó minőségű vajat)

A tészta kenéséhez
140g lágy vegán vaj, de semiképp se legyen folyós (ezt is helyettesítheted sima vajjal)

Elkészítés

Keverd el az élesztőt 150ml langyos, cukros vízben és futtasd fel 10-15 perc alatt. Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só) majd add hozzá a felfutott élesztőt és a felkockázott, hideg vajat. Készíts belőle egy kissé ragacsos tésztát (én ehhez a KitchenAid robot gépemet használtam) majd a végleges állagot kézi dagasztással értem el. Tedd tálba a tésztát és meleg helyen, letakarva hagyd a duplájára kelni, kb. 30 perc alatt. Mikor megkelt a tészta oszd 3 felé és nyújtsd ki a gombócokat nagyon-nagyon vékonyra! Ha van tészta készítő géped most elő veheted, mert azzal lehet igazán szép, vékony tésztát készíteni. Kend meg a négyzeteket olvasztott, nem folyós vajjal, és finoman tekerd fel. A tészta tekercseket felezd el és éles késsel hosszában vágd fel őket, de ügyelj arra, hogy ne vágd teljesen át a tésztát. Végy egy fél felvágott tekercset és óvatosan tekerd bele egy muffin sütőforma mélyedésébe a vágott felével kifelé. Takard le őket és sütés előtt hagyd újabb 1 órát kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 200°C-ra és mikor szépen megkeltek a cruffinok süsd őket nagyjából 6 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 180°C-ra és 15 perc alatt süsd arany barnára. Hagyd teljesen kihűlni és tálalás előtt hintsd meg porcukorral (én eritritből készítettem). Remélem ízleni fog, jó sütögetést!

I hope you guys enjoy these as much as I do and be sure to tag me on Instagram if you do so I can see!


xx
Orsi

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.